Tijdelijk Offline…

Tijdelijk Offline…

Als ik mensen vertel van onze nieuwe uitdaging, reageren ze verschillend. Een maand lang offline. We krijgen reacties als ‘Respect’ tot ‘Jullie zijn gek’ en alles ertussen in. Een enkeling vraagt verschrikt of ik nog wel kan sms-en? Voor hen is de optie bellen toch echt een brug te ver. Of misschien zijn ze vergeten dat dat ook nog een optie is.

Ikzelf weet ook nog niet goed wat ik hiermee aan moet. Het voelt alsof ik afscheid neem. Met een paar vriendinnen maak ik gauw alvast een afspraak. Weer wat anderen druk ik op het hart me te bellen. En ok sms’en mag. Bij hoge nood. En bij smeuïge roddels. Die vind je niet in een krant. 

We dubben nog even over de aanpak van dit project. Gaan we een oude telefoon gebruiken, de social media apps verwijderen of, en dat is de meest gevaarlijke, de apps alleen niet openen? Ik vraag me af of ik dat laatste aankan. 

Want hoe zeer ik ook probeer om de online wereld niet de boventoon te laten voeren, het heeft wel degelijk een flink aandeel in mijn leven. 
Het overviel me laatst nog, toen ik in hartje Amsterdam een oud huisgenote van mijn ex-vriend tegenkwam. Haar had ik toch minstens 4 jaar niet gesproken. En toch kletsen we alsof ik een paar weken terug nog bij haar op de koffie was. Pas nadat ik haar honderduit had gevraagd naar haar huwelijk en de vraag waarom ik haar hier zag, want ze was immers geëmigreerd naar Amerika, merkte
ze terloops op; jij volgt natuurlijk alles via Facebook. Even voelde ik me een voyeur, maar vroeg me tegelijkertijd af of het gesprek ook zo soepel was verlopen als ik al die dingen niet had geweten. 

Alsof de duivel ermee speelt, hapert  tijdens het schrijven van deze blog mijn computer. Word loopt vast. Ik zucht. Dan maar op de computer van Ans. Ach nee, daarvan ligt de oplader in de auto van een vriend. Ook de iPad is leeg. Dan maar in notes op mijn telefoon. Met nog 5 minuten om het te versturen. Want dan begint het. Slik. Op naar een maand offline.

Written by Angelo Roga

4 Comments

 1. Liquid

  Ik ben er weer echt door geïnspireerd, ik ga ook Facebook en insta verwijderen. En kijken hoe ik het een en ander beter kan doen. Volgende project is een maand zonder geld. Heb ik al afgesproken met Angelo! Succes!

 2. mevrouw W.

  Zelfs ik (ben al wat ouder) ben wel gek op appen.
  Ik zou het ook missen, maar ff doorzetten en voor dat je het weet ben je gezellig aan het bellen of je spreekt wat vaker (live) af.

  Wat betreft facebook vind ik het alleen maar prima!
  Alles volgen en weten maakt echt niet gelukkig!!
  Goed initiatief dus! chapeau!!!

Leave a Reply

%d bloggers like this: