Sanans zonder mening: Politici

Sanans zonder mening: Politici

Hoe is het om voor je werk constant je mening te moeten geven? Ik sprak erover met Nienke Homan (34), moeder van 3 kinderen en naast Kwaliteitsfunctionaris Kraamzorg van het Groene Kruis ook Fractievoorzitter van de Provinciale Staten voor GroenLinks.

Al van jongs af aan heeft deze politica de drive gehad om bij te willen dragen aan een betere wereld . Het motto ‘een beter milieu begint bij jezelf’ heeft ze met de paplepel ingegoten gekregen. De combinatie van het verlangen iets te kunnen betekenen, de affiniteit met zorg en welzijn en het behouden van een fijne leefomgeving, bracht haar uiteindelijk bij GroenLinks.

Als fractievoorzitter heeft Nienke meerdere rollen, waarvan het goed kenbaar maken van de standpunten van de partij en het zorgen voor het behalen van de doelen binnen de provincie de belangrijkste zijn. Neem bijvoorbeeld het strijden voor kwalitatief goed onderwijs en openbaar vervoer en de zorgvuldige omgang met onze aarde; enkele speerpunten van GroenLinks.

Iets wat de politica al snel leerde, is dat je altijd na moet denken over het brengen van de juiste boodschap. Nadien krijg je alles op je bordje terug. Zeker als fractievoorzitter telt wat je in die rol zegt, heel zwaar. Maar Nienke ziet dit positief en probeert zich daarom zo goed mogelijk te laten informeren zodat ze weet waar ze over praat. ‘ Practice what you preach’ is een streven waarvoor zij haar best doet, al moet het wel haalbaar blijven. ‘ Ik heb altijd een idealistische inslag gehad, maar probeer dit te vertalen naar praktische oplossingen die aansluiten bij de problemen die mensen in onze provincie ervaren.’

Helaas komt het heel af en toe voor dat ze soms even geen mening heeft, omdat ze te weinig van een onderwerp afweet. Dan baalt Nienke. ‘ Het liefst blijf ik snachts op, slaap ik niet en lees ik me in om overal zo goed mogelijk beslagen ten ijs te komen.’ Als ik haar vraag hoe het is om overal wat van te moeten vinden, moet ze lachen. ‘Het is leuk’, antwoordt ze enthousiast, ‘ Mijn hersenen maken altijd overuren en ik deel graag mijn visie met anderen’. ‘Maar’ vervolgt ze, ‘ altijd zo, dat het aansluit bij ons partijprogramma. Ik wil dat mijn leden, en eventuele kiezers, zich er goed bij voelen. Je leert al snel wat gevoelige onderwerpen zijn. Daarnaast probeer ik me er bewust van te blijven dat mijn mening niet perse die van een ander hoeft te zijn.’

Als BG’er (Bekende Groninger) met een publieke functie kun je er mee te maken krijgen dat mensen ook in negatieve zin op je reageren. Gelukkig heeft Nienke dit nog nauwelijks ervaren. En mocht dit voorkomen, dan nodigt ze de mensen in kwestie graag uit. ‘Je kan pas een mening vormen als je het hele plaatje hebt en daarvoor kun je het beste met mensen in gesprek. Als ik dan uitleg waar mijn mening op gebaseerd is, worden mensen vaak milder. Of niet, dat mag.’ Hoewel Nienke met veel passie en veelvuldig debatteert over allerlei onderwerpen, probeert zij zich juist afzijdig te houden bij het vellen van een oordeel over mensen. ‘Vanuit mijn werk in de zorg en welzijnssector heb ik gezien hoeveel last mensen kunnen hebben van de mening van anderen. Ik probeer daarom om mensen open te benaderen en ervan uit te gaan dat ook zij vanuit hun kader positief handelen. Dit geef ik ook mijn kinderen mee.’

Op de vraag of ze nog iets zou willen aandragen, geeft Nienke aan waar ze voor staat; ‘ Probeer bij het vormen van je mening je goed te laten informeren en te luisteren naar anderen. Hierdoor leer je een hoop en kun je daarnaast je eigen standpunt toetsen en spiegelen. Soms kom je dan tot de conclusie dat je eigen mening er even niet toe doet, of dat je deze moet herzien. Informatie verzamelen en goed luisteren, dat is de basis.

Fractievoorzitter van de Provinciale Staten voor GroenLinks; een rol die deze dame op het lijf geschreven is. En ja, daar is hij alweer, mijn mening.

 

Written by Sanne Flinterman

2 Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: