Sanans zonder centen: Zwerver

Sanans zonder centen: Zwerver

Daar staat hij, op de hoek, bij een supermarkt.  Gekleed in een felgekleurde jas, met zijn capuchon over zijn muts getrokken. Enthousiast begroet hij iedereen die voorbij komt, in de hoop dat ze een Riepe van hem willen kopen. Deze man, die we voor het gemak even Piet noemen, is dakloos. Half december vorig jaar heeft zijn ex hem op straat gezet. Het zwerversbestaan is voor hem dus nog redelijk nieuw.  Zijn bezit bestaat uit twee tassen en twee voederbakken. Die laatste zijn voor hondje Pinky. Pinky is zijn alles. Het witte, kleine hondje ligt ineengedoken op een kussen, liefdevol toegestopt onder een dekentje.Piet kan niet terecht bij de daklozenopvang, omdat Pinky niet naar binnen mag. ‘ Ik weet niet wat de prijs is die je betaald voor het slaaphuis. Toen duidelijk werd dat mijn hond niet welkom was, ben ik weggegaan. Het is wij samen, of helemaal niet!’. En dus slaapt Piet waar hij kan. De afgelopen week waarin het zo koud was, dat buiten liggen echt geen optie was, brak hij in.

Je bent beter af als je een huis hebt, vindt Piet. Ok, je betaalt dan wel huur, maar nu als het te koud is om op straat te staan, moet hij dagelijks ergens naar binnen en iets kopen om te kunnen  blijven zitten om op te warmen. Tot voor kort moest hij als hij honger had ook elke keer fastfood halen of bijvoorbeeld chips eten, iets dat niet klaargemaakt hoeft te worden. Een voorbijganger heeft hem een gasbrandertje kado gedaan. Nu kan hij tenminste af en toe iets opwarmen. Van het verkopen van de Riepe houdt hij 0,80 cent per keer over. 6 dagen per week gaat hij de straat op en zondag heeft ook hij een rustdag. Als Piet op een werkdag 10,- overhoudt, is hij gelukkig. Maar aan het einde van de maand is het altijd sappelen.

Sinds Piet op straat leeft, is eigenlijk alles weggevallen. ‘Nu weet ik tenminste wel wie mijn echte vrienden zijn. En hoewel er wel een aantal instanties zijn die wat hulp bieden, moet ik uiteindelijk toch alles zelf doen’. Toch houdt hij de moed erin. Met een vrolijk gezicht en zonder vervelend te worden probeert de man mensen te overtuigen de Riepe van hem af te nemen. ‘Als ik er ook nog chagerijnig bij ga kijken, voel ik mij aan het einde van de dag nog rotter’, zo redeneert hij. Piet mengt zich liever niet met andere daklozen, die hem er misschien wel van willen overtuigen dat het zwerversbestaan eigenlijk heel leuk is. Nee, het is zoeken naar een woning en een nieuw leven starten. Hij is nieuwsgierig naar de blog en vraagt het adres. ‘ Misschien dat ik in de bieb even kan kijken op internet, als ik het tenminste snel kan vinden.Want ook bij de bieb moet ik Pinky buiten laten staan.’

Arme Piet, de liefde van deze man gaat niet door de maag, maar door de kou.

zwerversbestaan-2

Written by Angelo Roga

Leave a Reply

%d bloggers like this: