Sanans zonder centen: Eten van de buren

Sanans zonder centen: Eten van de buren

Mee eten met onbekenden, maar dan thuis. Het kan en is gemakkelijk en goedkoop. En nee, het gaat hierbij niet om inbreken bij een ander. Het steel verhaal was al erg genoeg. Het gaat hier over de website: www.thuisafgehaald.nl. Thuisafgehaald is een concept waarbij je je inschrijft als afhaler(en/of thuiskok)en waarbij je tegen een klein prijsje een portie eten kan ophalen bij een van de thuiskoks in je omgeving. Neem je eigen bakje mee, dat scheelt weer voor het milieu. Zelf iets maken, vind ik nog iets te spannend; iets in de trant van de sterren van de hemel koken. Dan maar bestellen, en niet te duur, want hey de €100,- raakt ook wat op.  Mijn oog valt op Panelle, siciliaanse erwtenkoekjes. €1,50 per portie; een koopje. Bij mijn bestelling stel ik de vraag of ik de dame in kwestie wat vragen mag stellen. Deze wordt hartelijk beantwoord.

Nieuwsgierig en een tikje zenuwachtig kom ik aan op de plek van bestemming. Ik bel aan. De deur gaat open en zie ik een klein blond jongetje staan. ‘Hallo, kom binnen’ zegt hij zonder argwaan, alsof hij wel gewend is dat er vaker onbekenden voor de deur staan. Voor mij is dit echter wel bijzonder, dus ik aarzel even. De deur blijft twijfelend halfopen staan. Dan wordt hij joviaal verder open getrokken en staat er een vriendelijke dame in de deuropening.Warm word ik onthaald. Kopje thee. Mijn hapjes liggen al te wachten in een vrolijk kartonnen doosje. Het ruikt goed.

In een geanimeerd gesprek praten we honderduit over van alles; armoede, werkloosheid, het belang van verstandig met onze planeet om gaan. Thuisafgehaald bestaat al een aantal jaar in Nederland, maar is pas sinds een jaar of 2 echt populair in het Noorden. Op de vraag of ze nooit engerds in huis heeft gekregen, antwoord de vrouw lachend; ‘ Nee, echt nog nooit. En ik verkoop toch zeker zo een 5 maaltijden per week. Ik denk dat dit soort initiatieven ook wel voornamelijk love, peace and happiness mensen aantrekt. Als ik bijvoorbeeld vegetarisch kook, is al mijn eten altijd uitverkocht. Vleesgerechten trekt veel minder publiek.’

Met mijn bakje in mijn eigen meegebrachte plastic zak, stap ik weer op mijn fiets. Wat een aardige dame en een super initiatief. En de Panelle? Die haalt geen kwartier binnenshuis, zo lekker. Thuisafgehaald en dame van de erwtenkoekjes, voor mij zijn jullie een succes!

Nieuwe thema’s
Afgelopen maanden hebben wij naar eigen zeggen, leuke thema’s verzonnen, geleefd en deze gedeeld. Wij zijn inmiddels bijna teneinde van het thema ‘Sanans zonder centen’ en we hebben nog geen nieuw thema in het vizier voor volgende maand. Wij willen graag jullie hulp inschakelen met het verzinnen van nieuwe thema’s!

Hebben jullie leuke haalbare ideeën? Iets wat je zelf graag wilt doen maar geen tijd voor hebt of niet weet niet hoe je het moet aanpakken? Laat het ons weten, wellicht kan het ons volgende thema worden en kan je gezellig met ons meedoen.

Mail ons jouw ideeën!

Written by Sanne Flinterman

Leave a Reply

%d bloggers like this: