Sanans zonder centen; Schaamte

Sanans zonder centen; Schaamte

‘Aan het einde van dag op zaterdag kun je op de markt hele zakken met groente kopen voor een euro! Vaak veel paprika’s, sinaasappelen en nog een verdwaalde druif bijvoorbeeld’, zo hoor ik. Klinkt handig en dus gaat Ans afgelopen zaterdag op pad met €2,50. Dat zou dan immers genoeg moeten zijn. Wat er even niet bij verteld werd, was dat dit een specifieke marktkraam is die de zakken al klaar heeft liggen. En dus gaat arme ans vol goede moed op pad naar de kraam waar we elke week komen. De jongen achter de stand groet hem bij aankomst vriendelijk. Zijn blik veranderd als Ans vervolgens probeert om voor €2,50 zijn buit binnen te halen. Licht briesend komt hij thuis. ‘Het voelt zo lullig, terwijl je weet dat je gewoon geld hebt en kan pinnen. Die jongen is altijd vriendelijk en behulpzaam en nu sta ik moeilijk te doen om een paar paprika’s!’ Schaamte bekruipt hem en mij, omdat ik helemaal begrijp wat hij bedoelt.

Groninger Markt

Maar wat als je echt niet meer hebt dan die €2,50? Wat als het noodzaak is dat je daarvan je maaltijd bij elkaar schraapt? Dan moet je dus echt al je ongemakkelijkheid laten varen en vechten voor wat je waard bent.

Of stel je voor dat je een moeder bent met een zoon die over een week jarig is. Een pak sap is er nog wel, maar waar haal je zo goedkoop mogelijk een taart vandaan? En wat kan je gaan doen als lasergamen, naar de bioscoop of het pannekoekschip – verjaardagen van kinderen worden steeds exclusiever – te duur is? Kinderen zijn gelukkig gauw tevreden en vinden spelletjes doen en limonade met een plak cake ook heel leuk en lekker. Toch lijkt het me erg naar als je als ouder of mens, niet mee kan doen met wat tegenwoordig de ‘standaard’ lijkt.

De afgelopen jaren heeft iedereen wel iets gevoeld van ‘de crisis’. Om ons heen zijn nog nooit zoveel mensen werkloos geweest en ongetwijfeld hebt ook jij er iets van in de portomonnee gevoeld, En ik vraag me af of dat niet eigenlijk wel eens goed is. Bewust omgaan met je geld en beseffen hoe goed merendeel het van ons heeft; een positief gevolg van deze mindere tijden.

Afdingen op de markt zal nooit ons sterkste punt worden. Ons bewust zijn van de luxe en comfort die wij hebben, deste meer. En alleen die gedachte al, maakt een mens rijk.

 

Written by Sanne Flinterman

5 Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: