Sanans gaat duurzaam: Naar de snackbar

Sanans gaat duurzaam: Naar de snackbar

Friet van Piet is verkozen tot meest duurzame snackbar van Nederland. De snackbar aan de Meeuwerderweg in de Oosterpoort te Groningen is bovendien verkozen tot de beste van de provincie Groningen. Een kijkje nemen waard dus.

Het eerste dat opvalt bij aankomst is de sticker op het raam die meldt: Dit is een winkel zonder gratis tas. Geen wit plastic zakje voor de snacks dus. Harstikke goed, alleen niet handig omdat we allebei geen tas mee hebben. Dan maar binnen eten. Dit is overigens niet erg; er is sfeervol gebruik gemaakt van mooi LED licht en echt geprobeerd de cafetaria iets minder cafetaria te laten lijken. Friet van Piet noemt zich ook niet voor niets Grandfetaria. Een begrip dat ons inzien echt bij de uitstraling past.

frietvanpiet1

Op het menu staat, naast heel veel exotische en onbekende gerechten, gewoon mijn geliefde frikandel speciaal. Angelo gaat voor het broodje hamburger gemaakt van rundvlees. Erbij nemen we een portie biologische frieten. Het eten wordt, op de frikandel na, geserveerd op een gewoon bord met echt bestek. Het bakje van de frikandel voelt anders aan dan het traditionele snackbakje en blijkt gemaakt te zijn van volledig composteerbaar bioplastic. Op tafel ligt een folder waarin staat dat alle producten die hier worden verkocht, zoveel mogelijk regionaal zijn ingekocht en een verhaal hebben dat klopt. Afval, zo ook de frituurolie, wordt zoveel mogelijk gerecycled en etenresten verwerkt tot biodiesel.

Om een goed oordeel te kunnen vellen, besluit Angelo dat hij toch ook echt de kipversie van het broodje hamburger dient uit te proberen. Het smaakt ons allemaal erg goed. Het is aan de lopende band een komen en gaan van klanten en dat terwijl het inmiddels al kwart voor 10 ‘s avonds is.

Al met al is eten bij Friet van Piet een prettige beleving. Veel duurzame aanpassingen zijn aanwezig, zonder dat deze cafetaria er minder cafetaria van wordt. Het is te druk om vragen te stellen. Dan nog maar eens terugkomen. Ook geen straf.

Written by Sanne Flinterman

1 Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: