Duurzaam Sanans: Hoofdbrekers

Duurzaam Sanans: Hoofdbrekers

Wat is duurzamer; een waterkoker of een fluitketel? Kaarsen branden of goede lampen kopen? Iets wat goed is voor het milieu, kan weer rampzalig zijn voor de portemonnee. Als we allemaal voor biologisch eten zouden gaan, kunnen straks nóg meer mensen niet worden voorzien van voedsel omdat er niet genoeg is voor iedereen. Dilemma´s in de zoektocht naar duurzaam leven. Hieronder onze, minder levensbedreigende, doch hoofdbrekers.

Deospuit, roller of eau naturel?

Hierbij denk ik in eerste instantie aan mijn vader. Hij is al jaren van mening dat het lichaam prima werkt zonder toevoegingen, ook al is ook hij zelf sinds een tijdje gezwicht voor een lekker ruikend deo´tje. In eerste instantie lijkt mij een deoroller beter voor het milieu, de huid en tegen zweetgeur dan een spuitbus. Behalve bij een flinke pluk okselhaar onder de oksels. Dan werkt een roller voor geen meter. Maar bijna bevatten alle deodorants, spuit of roller, bevatten toevoegingen zoals aluminium en parabenen. Ook hierover vliegen de ziekmakende verhalen je om de oren. Zo wordt het gebruik van aluminium verbindingen in deodorant in verband gebracht met het vergroten van de kans op het krijgen van Alzheimer.

deo

Ik kan mijn vader nu bijna bevestigend zijn hoofd zien schudden.  Wat kun je dan wel gebruiken?  Een alternatief zou kunnen zijn Aluin; een kristal en mineraal. Voordelen? Aluin is natuurlijk en vrij van gifstoffen en dus niet milieubelastend. Het neutraliseert nare geurtjes zonder de transpiratie functie van het lichaam te blokkeren. Daarnaast is het goedkoop en gaat heel lang mee. Let er wel op dat je echte aluin koopt, ook hiervan heeft ‘de industrie’ een chemische, goedkopere, nepvariant weten te maken. De kunst is erop te letten dat het Aluin helder van kleur is en dat je er bijna doorheen kan kijken. Is het wit of troebel, dan is het nep. Deodorants met een ECOCERT en Natrue keurmerk zijn betrouwbare producten met zo min mogelijk milieu of lichaamsbelasting. Het merk Weleda is recent verkozen tot meest duurzame beautymerk van 2013.

Waterkoker of keteltje op het vuur?

Of je nou veel water nodig hebt voor het eten of slechts een beetje voor een kopje thee: voor het milieu is het meestal het beste gewoon een keteltje op het vuur te zetten, omdat veel electriciteit in Nederland wordt opgewekt door kolen te verbranden. Dit is slechter voor het milieu dan het verbranden van gas. Wanneer je groene stroom gebruikt, kan koken op elektriciteit wel duurzamer zijn. Bij het koken op gas gaat er veel warmte van de vlam verloren doordat hij niet alleen de ketel, maar ook de lucht eromheen verwarmt. Bij goed geïsoleerde waterkokers en heetwaterkranen is dit niet het geval. Kortom: maak je water goed heet met gas of groene stroom en kies een geïsoleerde koker. Met fluit, mits van toepassing.

Kaarsen of (Led)lampen?

Sommige dingen wil een mens niet weten. In de zoektocht naar milieuverantwoord lichtgebruik, kom ik allerlei rampverhalen tegen over kankerverwekkende stoffen in onze o zo gezellige waxinelichtjes. En dat terwijl ik alleen wilde weten wat kaarsen doen voor het milieu. Voor het lichaam niet veel goeds dus. Bij normaal gebruik valt het risico mee, maar let op met het dagelijks branden van kaarsjes in kleine(slecht geventileerde) ruimten. Wil je de kat op het spek binden, gebruik dan chemisch geparfumeerde geurkaarsen in de badkamer. Milieuvriendelijk en gezond kaarsen branden? Koop geen aluminium cupjes. Sojakaarsen branden lang en schoon. Of ga voor bijenwaskaarsen. Verkrijgbaar bij de natuurwinkel. LED lampen zijn bijzonder zuinig, gaan zeer lang mee en zijn het minst milieubelastend. Zij passen dan ook heel goed bij het concept duurzaam wonen.

Afwassen of afwasmachine?

Makkie, zou je zeggen. Althans dit leek mij een inkoppertje: afwassen is duurzamer natuurlijk! De voordelen van een vaatwasser zijn in eerste instantie esthetisch en gemakzuchtig: altijd een opgeruimd aanrecht, tijdsbesparing, meteen droog. De voordelen van met de hand afwassen zijn:  goedkoper in aanschaf en afwasmiddel, geen onderhoud, storingen en geluidsoverlast en uit TNO/onderzoek gebleken ‘de ultieme gelegenheid voor een goed gesprek’.

afwas

Omdat we geen ruimte voor een afwasmachine hebben, klettert het water net iets lekkerder de gootsteen in, wetende dat dit duurzamer is. Ook al is dit wat mij betreft het enige voordeel van afwassen ten opzichte van een machine. FOUT!  Wat blijkt? Voor het milieu is de manier waarop je afwast  belangrijker dan de keuze voor handafwas of vaatwasser. Mijn overmatig vullen van de gootsteen, zodat alles er lekker in kan weken, maakt dat ik meer water gebruik dan de gemiddelde zuinige afwasmachine. De grootste belasting komt door het verwarmen van het water. Veel afwaswater vraagt meer energieverbruik. Als je bij de handafwas dus royaal met warm water voorspoelt heeft de vaatwasser je al verslagen voor je zelfs maar met de afwas begonnen bent. Een paar tips voor duurzaam afwassen met de hand, als je net als ik dacht heel goed bezig te zijn;

1) Spoel met koud water kort voor

2) Gebruik een afwasteiltje

3) Hergebruik een theekopje of bordje eens en

4) Was niet af als je bijna geen vaat hebt.

Naspoelen is niet nodig.

Mocht je toch gaan voor de afwasmachine als je je deze geweldige luxe kan permitteren en wellicht een nog grotere hekel hebt aan afwassen dan ik; Ga voor een afwasmachine met een A++ Label, wacht tot de vaatwasser echt helemaal vol is (het wasresultaat schijnt ook nog beter te zijn), voorspoelen doet de machine voor je en met een half vaatwasblokje wordt de vaat meestal ook wel blinkend schoon. Of  je nodigt vrienden uit om er onder het genot van een glaasje wijn met z’n allen een gezellige afwasavond van te maken.

Wie is er in voor een afwasavond?
Written by Sanne Flinterman

Leave a Reply

%d bloggers like this: