Duurzaam Sanans: Commercie, Kunst en Eten

Duurzaam Sanans: Commercie, Kunst en Eten

Boeren, kunstenaars en de commerciële sector; Duurzaamheid is key.

Dit blijkt ook tijdens het Let’s Gro Festival, dat dit jaar voor het eerst georganiseerd werd. Een initiatief om burgers, instanties en bedrijven de kans te geven met elkaar om de tafel te gaan en van en met elkaar te leren ten aanzien van het begrip duurzaamheid.

Een van de dingen die er gepresenteerd werd, was de Street Charge, een verplaatsbare paal die door middel van zonnepanelen een accu oplaadt, waarmee je vervolgens je telefoon kan voorzien van energie. Naar Nederland gehaald door De Dutch Solar Group, die mensen wil inspireren in het gebruik van zonlicht om dagelijkse apparatuur op te laden. Een mooi voorbeeld van duurzame commercie.

street-charge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat duurzaamheid ook samen kan gaan met kunst en design, wordt ook gepresenteerd. Het mooiste project gemaakt door studenten van Kunstacademie Minerva was een zeefdruk poster, waarop 9 verschillende bananen in allerlei vormen waren getekend. Erboven het opschrift; Don’t judge a banana, just eat it! Met deze artistieke poster verwees de kunstenares naar de duizenden kilo’s fruit die nog steeds niet in de winkel mogen liggen, omdat zij niet voldoen aan schoonheidsstandaarden. Officieel schafte de EU in 2009 de schoonheidseisen voor 26 soorten groente en fruit af. Zo ook voor kromme komkommers. Maar zeg nou zelf, hoe vaak zie je nu een kromme komkommer in de supermarkt liggen?

Taste The Waste;

Voor meer feiten over de verspilling van voedsel kan je ook een kijkje nemen op; Foodwatch.nl

Het persoonlijke hoogtepunt van het festival was het Walking dinner, georganiseerd door de Youth Food Movement. Gratis smullen van lokale lekkernijen, daar zeggen ik en twee van mijn voedselliefhebbende vriendinnen geen nee tegen! Met ongeveer dertig anderen die houden van gratis en eten, gingen we op pad.  Tijdens de culinaire wandeling door de stad, ontmoeten we boeren en chefs die zich bezighouden met duurzaam produceren.

In de Walnut Mixstore komen we samen voor een glas wijn (of appelsap, maar hey, het is vrijdagmiddag dus die borrel is gewenst!) en krijgen we van de chef een heerlijke curry met gegrilde aardappels. De aardappels, waarvan er in de wereld 4000 soorten bestaan en maar 10 in de gewone supermarkt verkrijgbaar zijn, komen van de vier parmentiers.

aardapel-schotel

De vier parmentiers is een klein exclusief biologisch aardappelhuis opgezet door 4 enthousiaste jongens die dit met volle overgave doen. En ik moet zeggen, de boodschap blijft hangen; de aardappel moet weer centraal op het bord!

Na de hoofdmaaltijd vervolgen we ons naar Toet, een bakkerij, winkel en toetjesparadijs, waar op dat moment de stroom is uitgevallen. Dus geheel duurzaam blijven we buiten staan, om de warmte die er nog in de winkel is zoveel mogelijk binnen te houden. Wel krijgen we een god-de-lijk warme chocolade fondant geserveerd van dikke chocolade met in het midden een klontje wit en afgemaakt met een laagje brownieachtige koek als deksel. Biologisch en met lokale producten bereid. We smikkelen er heerlijk 1, plus degene die overblijft op tafel, op. Weggooien is zonde, toch?

Wat al deze initiatieven gemeen hebben is dat zij van kop tot staart hebben nagedacht hoe over ze zo duurzaam mogelijk kunnen produceren en leveren. En ook al vind een ieder dat soms best wel lastig, de passie waarmee zij vertellen over hun product werkt aanstekelijk.  En anders is er altijd nog de smaak van die overheerlijke fondant.

Written by Sanne Flinterman

Leave a Reply

%d bloggers like this: