Duurzaam Sanans: Adopteer een Kerstboom!

Duurzaam Sanans: Adopteer een Kerstboom!

We gaan een kerstboom adopteren!! De gedachte alleen al stemt me vrolijk. Het gevoel zal vast in het niet vallen bij het adopteren van een hondje of laten we zeggen, een kindje, toch ben ik helemaal opgewonden. Ik voel meteen een connectie met wat straks onze adoptieboom zal zijn. Hij zal vast prachtig zijn! Gaan we voor groot of klein? En wat voor soort boom gaan we kiezen? Op de website adopteereenkerstboom.nl is alle informatie over de bomen en prijzen te vinden. Toch valt deze info in het niet bij het gevoel wat opkomt als je uiteindelijk op het Groningse ‘Tuinindestad’ terrein staat. Vlakbij de Friesestraatweg staan alle boompjes afwachtend bij elkaar. Sommigen hebben al een nummer, hetgeen betekent dat ze vorig jaar al een eigenaar hadden. Als de adoptieouders willen, staat ‘hun’ boompje ook dit jaar weer voor ze klaar. Maar mocht je een andere boom dit jaar mooier vinden, dan kan dat ook. Zielig eigenlijk, ik besluit meteen dat ‘onze boom’ ook volgend jaar onze boom wordt, ongeacht hoe hij er dan uitziet. Het adoptie bureau van de bomen ziet mijn frons ook en stelt dat kleine kinderen het meestal ook niet over hun hart kunnen verkrijgen om voor een andere boom te gaan. Dus staan ook de ietwat kalende blauwsparretjes met hun nummer weer in afwachting opgesteld. Eigenlijk vallen we meteen voor het enige heldergroene boompje zonder nummer; een halfhoge fijnspar die fier vooraan staat. Mooi ook dat de ‘gewone’ fijnspar na terugplanten een overlevingskans heeft van 80%. Dat is ook meteen een grotere garantie op het terugkrijgen van onze borg (10,-), want hey, we doen duurzaam, niet perse ook aan liefdadigheid ;).

Waarom gaan mensen voor een rasboom wanneer je weet dat deze weinig kans van overleven zou hebben? Ik neem aan dat het net zo iets is als met rashonden; die beesten vallen ook met het eerste de beste griepje om en toch zijn ze enorm in trek bij liefhebbers. Onze fijnspar, nummer 3001, dopen we om tot ”’Tinus”.  Een adoptie namelijk, ook al is het maar een boom, wordt al gauw iets persoonlijks. Bij het meenemen herinnert mevrouw er ons nog even aan dat het hier wel gaat om een levende plant, dus belangrijk is dat we de boom laten acclimatiseren en om de dag bewateren, dichtbij de stam. Met deze ‘opvoedadviezen’ gaan we naar huis.

En met grote trots presenteren we jullie dan bij deze onze TINUS.

Tinus-1

Een flinke jongen van zo een 80 cm hoog en met jonge frisgroene naalden. Is het geen beauty?

Als de feestdagen voorbij zijn,  kunnen de bomen worden gehaald of teruggebracht en worden ze teruggepland in natuurgebied Veenhuizen. En met een beetje geluk haal je het jaar erop dezelfde pracht en praal weer in huis. Dat is het leuke van een boom adopteren, je haalt hem in huis wanneer je wil en laat hem ophalen als je er klaar mee bent. Dat is met een hond of kind toch anders. Daarom lieve mensen, steun dit project en daarmee het milieu. En ervaar daarnaast meteen hoe het is om iets te adopteren, zonder dat dit meteen rigoreuze consequenties heeft.

 

Written by Sanne Flinterman

5 Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: