Duurzaam Sanans: Het begin

Duurzaam Sanans: Het begin

Duurzaamheid? Ah ja, duurzaamheid. Een begrip waarbij iedereen meteen serieus begint te knikken, alsof het alleszeggend is. Maar is dat zo?

Duurzaamheid leeft, letterlijk. Tijdens het Energize Festival gaan Angelo en ik mee op een Urban Safari met studenten van Minerva. Toegezongen door een meisje in tijgeroutfit en met een stronkje broccoli in de hand, gaan we op pad naar braakgelegen stukjes Groningen. Op komische wijze vertellen de studenten ons dat we terug moeten naar de basis; Eet en drink producten die uit de grond komen, geloof niet alles wat supermarkten zeggen en sta er eens bij stil hoeveel energie het maken van 1 kopje koffie of het zuiveren van water bijvoorbeeld kost. Het geitenwollen sokken gehalte is hoog. De vraag is of dit streven nog realistisch is in deze tijd? Terug naar de basis betekent afstand doen van alle gemak van het heden.  Waarom is tegenwoordig vrijwel alles wat makkelijk is, niet persé duurzaam?

duurzaam post 1

Deze (koffie) machine laat ons ervaren hoeveel energie het maken van 1 kopje koffie kost.

In ieder geval is duurzaamheid een item dat momenteel overal voor wordt ingezet. Maar wat houdt dit begrip nu concreet in? Zoekend naar de definitie, kom je van alles tegen. Met regelmaat komt het woord ‘containerbegrip’ voorbij. Het nadeel daarvan is dat het daarmee zo weinig specifiek wordt, dat het een ´ver van je bed show´ blijft voor veel mensen.

We besluiten deze uitdaging dicht bij onszelf te houden en te kijken naar makkelijke oplossingen die meteen toepasbaar zijn. Prangende vragen als ´Wanneer is het hygiënisch gezien nog verantwoord om je handdoek te hergebruiken?´en ´Wanneer gaat een wc stinken als je hem  s ’avonds niet doorspoelt?’, vullen ons hoofd.  Allebei scheiden Angelo en ik zowel het papier als het glas. Bij gebrek aan een gratis parkeerplek lopen we of nemen we de fiets. Lichten in vertrekken waar we niet zijn, houden we uit en deuren zoveel mogelijk dicht voor de warmte. We hebben geen magnetron en vrijwel alle lampen in het huis zijn al spaar of LED lampen.

Wel hebben we veel apparatuur en leven we beide zo een ander ritme dat de verwarming relatief veel aan staat. De waterkoker, gaat dagelijks toch wel een keer of 8 aan. Stekkers laten we nog te vaak in het stopcontact zitten, om nog maar niet te spreken over de kilo’s papierwerk die we verzamelen in de vorm van reclame.

papierv1

1 maand aan reclame materiaal ziet er zo uit.

We leven duidelijk in een transitie periode waarbij de overstap naar duurzame, maar ook goedkope én tijdbesparende oplossingen nog niet gevonden zijn. Althans zo lijkt het. En daar ligt meteen de uitdaging; Zijn er nu duurzame oplossingen voorhanden, die niet heel veel extra tijd of geld in beslag nemen?

We gaan deze uitdaging aan; Sanans gaat duurzaam!

Welke goedkope, makkelijke en duurzame oplossingen passen jullie al toe? Laat het ons hieronder weten, wij zijn erg benieuwd!!

Written by Sanne Flinterman

11 Comments

 1. Kimm

  Hoi!
  Wij hadden het geniale duurzame idee opgevat om onze kamer te verwarmen met een bloempotkachel. Het concept is simpel: U neme twee bloempotten in verschillende maten, een soort ovenschaal, een aantal waxinelichtjes en een paar stenen. U legt de stenen in de schaal, zodat de bloempotten er op kunnen steunen en er in het midden ruimte blijft voor een aantal waxinelichten. U zet de kleinste bloempot (zonder gat) hier overheen (door de stenen blijft er dus een opening waardoor het vuur niet uit gaat) en daarover heen gaat een grotere bloempot met gat aan de bovenkant. De binnenste pot wordt heel erg heet waardoor de warme lucht opstijgt door het gat in de grootste bloempot.

  Handig, niet duur (want 100 waxinelichten voor 2 euro bij IKEA) en het werd lekker warm. En op een gegeven moment heel erg warm. Want… de boel stond in de fik! Niet zo geslaagd, voortaan doen we wel een extra trui aan. Dat de verwarming niet aan is geweest (op 2 x een half uur na voor visite) voor 11 november heeft ons toch wel trots gemaakt maar we hebben onze bloempotkachel maar aan de wilgen gehangen.

  Groetjes!!

 2. Vanessa

  Geen eten meer weggooien. Als je leest hoeveel eten er weggegooid worden (zo’n 1/3 van de totale productie) en hoeveel water en energie er nodig was om het te verbouwen/groeien…

  Maar het is lastiger dan je denkt. Er zijn wel veel recepten online waar je je restjes om kan toveren to een nieuw maaltje. En natuurlijk schaamteloos na het uiteten gaan vragen of je dat laatste hapje mee mag nemen 🙂

  Oh ja en kijk even op YouTube naar de Green Grannies, als er iemand je gaat overtuigen van een duurzamer leven, zijn het de omaatjes die uitleggen waarom je het aardappelwater moet bewaren om de planten water mee te geven.

 3. Thomas

  Een goeie tip, wist je dat elke standby licht van wat dan ook, een tv, pc, dvd, satelliet ontvanger, magnetron, elektronische klokken, hifi installatie, routers en printers en zelfs verleng snoeren met een aan/uit rood lichtknop op die aangeeft dat er stroom opzit en waarvan men zegt dat het niks kost, dat het toch wel tussen de 11 en 12 euro kost per standby licht, per jaar. Moet je nagaan dat ik zo’n 21 van die standby lichten in huis HAD. IEK KRIEG bijna een hart verzakking en ik wist niet dat ik zo snel was, 14 van die stekkers en standby lichten gingen GELIEK UUT. Daar ga je GELIEK PLET VAN PROATEN.
  Nog een goeie tip, wist je dat je er +/- 30 Liter water per minuut gebruikt bij het douchen? En de elektriciteit en het gas om het warm te houden dan?
  O ja, we overwegen om het magnetron d’r uit te gooien.
  Zo, we kunnen volgend jaar met vakantie.

Leave a Reply

%d bloggers like this: