Sanans suikerloos: De voorbereiding

Sanans suikerloos: De voorbereiding

Verdiep je in de wereld van suiker en het is mogelijk om in een flits depressief te raken. Als je dat al niet bent, want ook dat is één van de bijwerkingen van veel suiker eten.  ‘Alles wat niet rechtstreeks aan een boom of struik groeit, uit de grond komt of rent, vliegt, springt of zwemt, is discutabel’’, stelt Carola van Bemmelen in haar boek ‘100% suikervrij´. ‘’Onze enige aangeboren voorkeur is die voor zoet’’, lezen we in het boek ‘Zonder Suiker’ van Anne Marie Reuzenaar. Nou, lekker dan.

Dextrose, fructose, lactose, maltodextrine: het duizelt me van de namen waarmee suiker wordt aangeduid op verpakkingen. Na een grondige inspectie van de keukenkastjes blijkt dat er een halve vuilniszak weg kan. Omdat we toch ook Nederlanders blijven, zetten we deze producten tijdelijk een plankje hoger.

de voorbereiding

Aan veel ‘gezonde’ producten wordt toch suiker toegevoegd.

Suiker mag dan ongezond zijn, nog erger, het zit echt overal in. En met overal, bedoel ik ook echt overal. Om je even mee te nemen; suiker wordt onder andere toegevoegd aan brood, vlees, jam en honing, multivitaminen, vrijwel alle sauzen, bouillonblokjes, groente en fruit in blik, pesto en roomkaas.

Ik dacht toch aardig verantwoord te eten met een bruine boterham met kipfilet en een versgeperst sapje ernaast. Alleen al van bovenstaande krijg je ongeveer 10 klontjes aan suiker binnen. Op meerdere forums over eten zonder suiker heerst de opvatting dat als je gezond wil eten, je geen supermarkt meer in kan. Ik begin hetzelfde te vrezen.

Om ons niet meteen te laten ontmoedigen, richten we de aandacht van de suiker naar onszelf. Waarom wilden we dit ook alweer doen? Hebben we klachten?  En zo ja, welke zijn op te lossen met geen suiker eten? Want de kans dat Ans er zijn jas van op de kapstok gaat hangen of ik ineens een enorme drang ontwikkel om de afwas te gaan doen, lijkt mij onwaarschijnlijk. Het duurt even en we komen allebei tot een lijstje waarbij slecht slapen bij beiden de kroon spant. En als we dan toch ervoor gaan, zou ik graag van de hoofdpijn af komen die ik de laatste tijd vaak heb en zou een beloofde egale huid ook erg welkom zijn!

Op naar een stralende nieuwe Sanans! (It never hurts to dream, right?)

Gaan wij het volhouden denk je?

 

 

 

 

Written by Sanne Flinterman

1 Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: